Kattenanus

Massa’s mensen zien de kat als een lief, pluizig symbool van aaibare wijsheid.

Sommigen zien ze als een plaag, schijtend in zijn of haar achtertuin. Ik vergeleek de kat met een auto. 

 Veel katten worden geleverd met standaard ingebouwde opties. De meesten bewegen zich gracieus over het aanrecht waar je ze niet wil hebben. Wanneer je ze wegjaagt springen ze lenig op de grond en landen soepel op hun pootjes. De stuurbekrachtiging en airbags zeg maar. 
Sommige katten, veelal oudere modellen, zijn wat minder wendbaar. De exemplaren die met een zacht plofje een buiklanding op de bank maken. Of van die types die met volle overtuiging doorglijden op een glad parket. Dit is als een fijne oude rammelbak, zo eentje die nauwelijks de APK doorstaat, maar die je liefkozend op het dashboard klopt wanneer je toch veilig op plaats van bestemming bent aangekomen. 
 
Zowel katten als auto’s hebben problemen met lekkage. Een flinke plas olie onder de auto of een druppel ondefinieerbare vloeistof uit de kat; Beiden geven een soortgelijke reactie. 
Waar je bij auto’s vaak onverwachte zaken onder de achterbank aantreft, laat een kat her en der halfverteerde muizen slingeren. Een opvallend verschil is dat je een auto kan opruimen. Wanneer je dit bij een kat zou doen krijgt dit een heel andere betekenis. 
 
Een heikel punt is de airco. Vrijwel iedere auto is er mee uitgerust, maar dat zegt niets over de functionaliteit er van. Sommigen geven een aangenaam briesje op zwoele zomerdagen, sommigen blazen met orkaankracht je coupe naar de klote. 
Vergelijkbaar met de airco is de kattenanus. Regelmatig te vinden vlak naast het gezicht, of met een beetje pech subtiel op het puntje van je neus geplaatst wanneer je ’s ochtends ontwaakt. Op willekeurige momenten blaast er een verschrikkelijke lucht uit kop of kont, want hetzelfde geldt  voor gapen. Eveneens plaatst een auto zijn airco niet op ieder oppervlak in het huis. 
 
Een groot verschil tussen beiden is dat de kat zelfstandig kan gaan en staan waar hij wil, en jouw hulp daarbij niet op prijs stelt. Dit leidt er in de praktijk toe dat een auto meestal keurig staat waar je hem hebt achtergelaten, en de kat meestal kwijt is. Ook poept een auto niet in de plantenbakken van de buurvrouw. En daarbij, het gras van de buren schijt altijd fijner. Misschien is het daarom ook wel groener. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *