Van alle marqten thuis

Ik had er eerder van gehoord, maar vandaag zag ik hem in het echt.

De Marqt.
Met mijn tasje met boodschappen van de Aldi stond ik in hartje Amsterdam oog in oog met het winkelpand. ‘ECHT ETEN’ stond er grote witte letters op de ramen.
Dit riep vragen bij me op. Hoe ziet echt eten er uit? Waarmee heb ik mij de afgelopen 28 jaar dan in leven gehouden?
Vertwijfeld stapte ik naar binnen. Ik zou toch wel in staat zijn om een echte appel te herkennen?

Tussen de schappen van de Marqt was het gezellig druk. Er waren opvallend veel vrouwen aanwezig. Ze bespraken geanimeerd de stand van zaken in de zuivelseqtie . Veel van deze vrouwen leken mij zo rond de 40 te zijn, en uit eenzelfde chique prijsklasse als de produqten waarmee ze hun mandje vulden.
De veganistische, loqale, en glutenvrije vleesvervangers werden bovenop het biologische meergranenbrood gestapeld alsof het goedkope flessen wijn betrof. Flessen wijn die zij ongetwijfeld ’s avonds stiekem onder uit de gangkast halen en verbitterd leegdrinken na een zware week van Zonnatura-blije maaltijden voor dito kinderen te hebben bereid.
Een ander saillant detail waren de prijzen. Ook voor produqten waar geen enkel mens zonder kan (zeg nou zelf, wat is een ochtend zonder thee?) werd een klein kapitaal gevraagd, maar niemand leek dit op te merqen.
Ik had zelf die ochtend nog een bakje filet americain teruggezet, voor die prijs koop je twee broden.

In een hoeqje naast een saladeschap stond een bleek quinoameisje met haar neus tussen de groene blaadjes. Haar vriend stond er zuchtend naast. “Kom nou Michelle,” zei hij geduldig. “Vorige week vond je die bulgur ook niet lekker, dat is nu echt niet opeens veranderd.” Geërgerd beende Michelle weg. Hij begréép haar levenskeuzes gewoon niet.
Ik durfde niet langs de qassa’s zonder iets te kopen. Ik koos een qomqommer à 1,20 en sloot aan in de rij. Ik probeerde te doen of ik een van hen was.
Eenmaal buiten ging ik op een stoepje zitten en at een stuk van de verse groente. Eerlijk waar, hij smaakte prima.
Vanavond zou ik naar de snackbar gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *