Lijntje

Soms vang je in het voorbijgaan flarden van gesprekken op. Mensen praten wat af op een dag, en het is soms moeilijk om niet stiekem een beetje mee te luisteren. Vrolijk, boos, verdrietig, vaak valt uit de beknopte informatie die je meekrijgt wel op te maken wat de strekking van het verhaal is.
Af en toe echter hoor je dingen waar je de rest van de dag over kunt nadenken.

Zo liep ik laatst door de stad, langs het terras van de McDonalds. Het was een mooie dag, een van die zeldzame dagen waarop de vogeltjes fluiten, de zon met volle overtuiging straalt, en het leven over het algemeen gewoon mooi is.
Ik passeerde een tafeltje met daaraan twee keurige meisjes. Meisjes van een jaar of twaalf, dertien, met lang blond haar, hippe maar niet tè hippe kleding, en een air zoals die lieve paardenmeisjes wel vaker hebben.
Voor ze op tafel stond een dienblad vol met hamburgers, friet, en ijs. Te volwassen voor een Happy Meal, te jong voor een Big Mac.
Ze waren druk in gesprek, tot een van de twee plotseling haar stem verhief en tegen haar vriendin gilde.
“Nee Lijntje, niet wéér in mijn patat boeren!”

Dit vraagt om context. In patat boeren lijkt me persoonlijk vrij zinloos.
Wil je iemand ergens voor terugpakken, kan je beter in een milkshake spugen denk ik. Snel, effectief, even roeren en er is niets meer aan te doen. Aan een hamburger likken valt ook weinig terug te draaien. Maar in patat boeren? Mwah.
Het feit dat Lijntje dit niet weer mag doen, impliceert dat het eerder is voorgevallen. Boert Lijntje dagelijks in patat? Boert ze ook in andere etenswaren? En doet ze dat enkel bij haar vriendin, of staat zij binnen haar volledige kennissenkring te boek als een beruchte patatboerder?

Haar naam roept eveneens vragen op. Is Lijntje een onschuldige bijnaam voor een Car- of Marjolijn, of is er meer aan de hand? Misschien een gevalletje van creatieve ouders, die na alle Storms, Vlinders, en Fleurs zich nu eens aan de geometrische vormen wilden wagen? Of blijkt Lijntje op jonge leeftijd al een stevige cocaïneverslaving te hebben ontwikkeld?

Dat laatste kan overigens wel een verklaring zijn voor het in de patat boeren. Tijdens een mooie trip lijken sommige handelingen nou eenmaal noodzakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *